Danskaravaan is een 

dansreis door de 

wereld.

U treft op deze site 16 authentieke dansstijlen aan uit verschillende werelddelen. Zij zijn alle uitgevoerd door professionele dansers en gedanst in een spiegeltent gedurende het festival de Danskaravaan.


Bij deze 16 dansstijlen heeft dansjournaliste Jolanda Keurentjes de achtergrondteksten geschreven. Hierin heeft zij de culturele betekenis van de dansen en hun ontstaan tot in de kleinste details belicht, beschrijft zij de specifieke kenmerken, hun relatie met de muziek en gaat zij in op de keuze van de dansers, die veelal uit het land van herkomst komen.


De opnames laten een deel van het culturele erfgoed zien van verschillende bevolkingsgroepen die in Nederland wonen en de Danskaravaan stelt ze beschikbaar voor educatief gebruik.


Het initiatief voor de Danskaravaan is genomen door Helma Klooss. Uit het filmarchief heeft zij 27 fragmenten gekozen bestaande uit solo's, duetten en groepsdansen om de 16 dansstijlen te illustreren. 


Ook zijn er voorbeelden opgenomen die de overeenkomst laten zien tussen verschillende dansstijlen, zoals de duetten kathak-flamenco en chhau-pencak silat.